Blog Detayları
İklim Değişikliği Revizyonu

İklim Değişikliği Revizyonu

iklim-2

Uluslararası Standart Teşkilatı (ISO), “Londra İklim Değişikliği Deklarasyonu’nu” desteklemek amacıyla İklim Değişikliğinin yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşma kabiliyeti üzerindeki etkisini dikkate alma ihtiyacını değerlendirerek  bir dizi mevcut yönetim sistemi standardına iki yeni metin ifadesinin eklenmesine ve geliştirilmekte/revize edilmekte olan tüm yeni standartlara  da dahil edilmesine karar verdi.

Buna mukabil ISO 9001:2015/Amd 1:2024 standardı 23.02.2024 te yayınlandı.

Buna göre ISO 9001 ilgili maddelerine aşağıdakiler eklendi;

4.1

Kuruluş iklim değişikliği ile ilgili bir konu olup olmadığını belirlemelidir.

4.2

NOT: İlgili tarafların iklim değişikliği ile ilgili gereklilikleri olabilir.

Değişikliklerin amacı; diğer tüm konuların yanı sıra İklim değişikliği konularının da kuruluş tarafından yönetim sisteminin etkinliği bağlamında değerlendirilmesinin sağlanmasıdır.

Madde 4.1 ve 4.2’ye ilişkin gereklilikler genel amacı değiştirilmeden kalmıştır. Her iki madde halihazırda kuruluşların yönetim sisteminin etkinliğini etkileyebilecek tüm iç ve dış hususları dikkate alması ihtiyacını içermektedir. Yeni eklenen metin ifadeleri; İklim değişikliğinin yönetim sistemi içerisinde dikkate alınmasını ve kuruluşların bunu hemen dikkate almasını gerektirecek kadar önemli bir dış faktör olduğu vurgulanmaktadır.

Sertifikalı Kuruluşlardan Beklentiler;

Sertifikalı kuruluşlar, kendi yönetim sistemlerinin geliştirilmesi, sürdürülmesi ve etkinliği kapsamında İklim Değişikliği hususlarını ve risklerini dikkate aldıklarından emin olmalıdır. İklim Değişikliği, diğer konularla birlikte ilgili olup olmadığı belirlenmeli, ilgili ise yönetim sistemleri standartları kapsamında risk değerlendirmesi kapsamında değerlendirilmelidir. Bir kuruluşun birden fazla yönetim sistemi (örneğin, Kalite Yönetimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi) işlettiği durumlarda, ilgili olduğu tespit edilirse, İklim Değişikliğinin her bir yönetim sistemi standardı kapsamında değerlendirilmesini sağlamalıdır.

Bazı iklim değişikliği hususlarının ve risklerinin, geçerli yönetim sistemi kapsamından veya sektörden bağımsız olarak genel nitelikte olabileceği (örneğin, mevzuata uygunluk veya operasyonel uyumluluk ve kurumsal dayanıklılıkla ilgili olduğunda) belirtilmektedir.

Diğerleri ise özellikle yönetim sistemi standartlarının gerekliliklerine, belirli sektörlere (örneğin enerji üretimi, tarım ve balıkçılık) ve kuruluşun özelliklerine (örneğin coğrafi konum, tedarik zincirinin doğası veya işgücü dinamikleri) endekslenecektir.

 

Geçiş Takvimi:
1- Belgeli kuruluşların devam eden kontrol tetkiklerinde (gözetim veya yeniden belgelendirme) iklim değişikliğine yönelik yapılan çalışmalar denetlenecek.

2- 01.06.2024 tarihinden sonra yapılan gözetimler ve ilk belgelendirme tetkikleri güncel standarda (iklim değişikliğine yönelik revizyon) göre yapılacak.

Yaklaşan Eğitimler